Saturday, January 12, 2008

heroin hostel

5th january 2008....
well, kinda chilly this morning....
tap tap tap....
malasnye nak bukak mata.....budak2 ni dah mandi ke?
aisey....Q panjang la jawabnye....tp, apsal je slow tapak kaki? xkan Sya ni mandi sorg? uik? xleh jadi ni.... bukak mata! bangun!

toleh toleh ke belakang....mane ade org... tiba2 ainunku tertancap pada sekujur tubuh berkelubung di depan lokerku yg ternganga....tuala biru? sya mane pakai tuala biru.... kulit tanned? sejak bila sya sunburn? ade misai?sya ade misai? lantas nerves yg dihantar ke otak aku pon diinterpret...pencuri?what the F*ck!!!

SYAAA!!!!!!
aku pon bertempik...terjun dari katil...aku pon kejar laknatullah yg ternyata mmg laju berlari....argghhhh!!!! tersekat kat pintu ni pulak!!! dah berjaya lepas dr pintu tuh, aku menjejakkan kaki ke dorm sebelah...(fyi, kat blok siti khadijah, setiap 2 dorm akan bersambung dgn 1 pintu tengah) dari dorm mawar, aku masuk dorm melur, mase aku lari, kat main entrance melur tu aku nampak pintu terkuak sedikit tp ade loker yg menyendal....camne musibatullah ni buleh masuk?lantaklah.....

kejar kejar....aku makin menghampiri entrance yg dimaksudkan....eeyaahhh!!! muat muat!!! slim giler mamat nih....body die same saiz ngan aku ke?
ok ok....aku pon belok kiri, bilik warden...lantaklah...cg wan tgh lena gamaknye....jln terus, turun tangga...aiseymen...seandainya aku cukup keberanian nak wat stunt kat tangge tu gerenti malaun tu berjaya ku cekup...then, sampai kat tingkat bawah, bilik kapten...helpless....uik? tuala tadi? lepek atas lantai? gosh...die dah lari...aku pon lari terus...tuju ke pokok kemboja...diri cokoh situ utk setengah minit...dah cukup lama dah...xde bunyi tapak kaki....ya Allah...kuatkanlah semangatku...teguhkan imanku...

DASAR PENGECUT!!!!!! dalam hati aku hamun laknatullah tu...lemah lutut aku masa naik tangga nak balik dorm...tahan tahan...hanim, tahan sayang....sabar...dugaan...lalu balik dorm melur tuh, sume mata tgk aku...tetibe dgr bunyi teresak2....sayu je ayat tu.. enset ilang... ya allah...jgnla berlaku kat aku....slow je aku menapak balik dorm...aku tgk wahieda dah stat kalut... kak faridah, enset org mana?? aku membisu je...cari samsung aku...mana ko encik neme...jgn la... xmo laa..... bwh bantal, kosong, dlm sarung bantal, kosong, bawah tilam, kosong, bawah katil, kosong, bed atas, kosong, loker, kosong, plug extension, kosong, dlm beg, kosong....

ya allah....
aku redha dgn kepergiannya ya allah....
air mata aku pun melimpah....
sya...im phoneless...
mak....

nangis dulu...crying...hiba sgt mase tuh....wahieda pon...LG khalida pon lesap... 3 org nangis skali...sabar hanim...be strong....xleh...aku tetap nangis..mak...ye... mak...dia patut tau...aku pon wat miskol gne phone sya..eloo...mak...anim ni...mak.. i lost my phone...suara aku tenggelam dlm esak tangis....i'm so sorry.... arini genap setahun org beli phone tu mak....mak aku pon ckp, anim, stop crying..sabar sabar....gi amek air semayang....ok, pastu tido...esok crite kat mak k....okey...aku pon letak phone...

pg tu, ade gotong royong...aku pon gi dgn hati yg terpaksa... xde semangat aku nak jmpe geng2 aku.... monyok je.... lps abis gotong royong, aku mula melangkah nak gi bandar...lalu kawasan parking guru... tetiba,

faridah!! mari sini jap....

toleh kanan, xde... toleh kiri, OMG!!!!
cg wan!!!nooooo!!!!!
warden hostel baru je panggil aku...
aisey...camane nak fly nih...bla bla bla...die tny khabar aku, pastu tny la pasal kejadian kejar mengejar mlm td...aku pon bercerita smbl menutup ketraumaan aku drpd penglihatan cg....last skali, soalan yg aku xnak dgr...

dah nak gi mane nih?

arrrrr!!!!!
walaupun aku nih sifu menipu, aku xsanggup nak klentong cikgu aku sdri...so, aku pon jujurnye berkata, gi bandor jap cikgu eyh...replynya dah dpt kujangka...

xdok baju lain? baju batik mane?

aishhhh....ok cikgu, dakpe dakpe... kensel lah..dok jadi gi bandor...

kah kah....
pusing balik, menghala ke asrama...heheh...ape lagi...melencong la pegi pagar kecik kat hujung blok..lompat ahh...ape lagi....well, bas agak lambat aritu...nampak gaya cam x merestui je keflyan aku tuh...

so tunggulah...lepas sejam setengah menanti kehadiran pak cik bas, tetiba...

PON PON!!!! naik la dik.... ohh....
pakcik prebet sapu rupenye....halal laaa....
aku pon naik je la...stop kat pusat maxis, buat simcard baru...seb bek 10 hinggit je....cam tau2 je aku ni dah pokai...waaaa.....sedehnye....

ptg tuh, baru balik dr bandar, guling2 atas bed kejap, tetiba...

faridah, besiap laa....kekgi press nk mari... wauu~~ aku masuk paper? ye laaa...layan je laa...ape die tny aku pon jawab je la....

keesokan harinye, tgh dlm klas miss nora, dengar crite2 die...tetiba....

TOK TOK TOK!! assalamualaikum ticer...cg wan salmah wants to see faridah hanim now..in da staff room....immediately...

bang! apo laie nih....xkan nak punish aku sbb kuar smlm kot...kok ye pon, xkan xleh wat kat asrama...abih la aku....dup dap dup dap.... jantung aku pon ketakutan same...berat je kaki nak masuk bilik guru tu haa...pastu...

faridah! mari cepat, gi pejabat, cg samsudin panggil!

gosh! apo nih! alahai.....xkan dah cg din tau kot....warghhhh!!!!aku pon naik la bilik cg samsudin tuh...4 da third time....ngeh2... 1st time dulu sbb duit aku kene pow, 2nd sbb enset kene rampas, yg ni plk sbb enset ilang... kah kah kah.. pelajar bermasalah tul aku ni...naik je la...bknnye cg din tu makan org pon...pastu aku pon naik la....xde pape pon....di cme mintak aku crite balik kat die je.....die pon tunjuk sokkabo sinar harian tuh...watafak? front page?? (utk bhgn terengganu-bukan nasional)

malu baiiiii~~aku ingat sekadar ruangan kecik kat berita daerah, rupenye, front page bhgn sinar@terengganu...lahanat...malu aku...die tulis,


PELAJAR WANITA GEMPAR

(udah2...aku xnak upload kat sini...aib aib...)

pastu dah crite kat die, aku disuruh gi balai lak...APA? BALAI???
nehi heeee!!!!! malassssss.........arghhhh.....panas ati tol.... parents sape yg ngade2 sgt report kat sekolah nih??!!! xpasal2 aku kene tuang kelas... siot tol...walaupon aku ni nakal dan bermasalah, aku x suka tuang kelas...melainkan cg tuh xbest...ngeh ngeh ngeh...

cg wan n cg zawiah pon bwk la aku gi balai...naik sentra baru yg berkilat die tuh...kah kah...asal aku lalu sblh kete die, ade je idea nakal aku nak wat calar...sakit mate tgk mende berkilat sgt....kah kah...

sampai balai...duduk kat kaunter...baru letak punggung atas kerusi,

DOH NI BAKPE BUDAK SEKOLAH MARI BALAI NIH???!!!!!
NAK SERAH DIRI????
KAH KAH KAH!!!!
SEUMUR IDUP AKU, AKU XPERNAH TGK BUDAK SEKOLAH MARI SERAH DIRI!!!
MU WAT NDE?
NGISAP???!!!!

herdikan tu berulang beberapa kali...
beberapa kali?
kenapa?
aku toleh...

ohhh...
seorg wanita, berbaju lusuh, rambut kusut masai, comot la segala2...air muka xde keimanan, sume laaa....
MAK CIK GILE RUPENYE....

ye laa...aku ni kan penyabar orgnye...so, aku hanya mampu mengetuk meja kaunter dgn jari yg beribut kencangnye...panasnye ati aku...terbakar telinga ni dengar mak cik 3/4 tu maki aku....
lepas lebih kurang 45 minit duduk congok kat kaunter tu, baru report aku diambik...shitto...punye la lambat...pastu kami ber3 ni dibawa masuk dlm bilik siasatan jenayah...

jejak je kaki dlm tu, aku rase nak tumbang...
masyaAllah....

ROKOK!!!!!
hapak siallllll......binawe sungguh...karpetnye, ya allah...10 taun x basuh kot...
duduk je la kat kerusi tu...kat situ aku rase macam ade org tenung aku...toleh2..rupenye adela sekumpulan remaja lelaki, duduk bersila bawah meja...terkebil2 diorg kat situ...biarlah...mat rempit kene cekup kot...

toleh kiri pulak, ade sorg mamat ni...kulit cerah, kurus, rambut panjang, idung mancung..(ensem gak) tgk berdiri kire-kire 2 meter dr aku. tunduk je die, pakai baju oren...bile aku bace tulisan baju die, IPD KUALA TERENGGANU. o0o0o.....masuk lokap rupenye...pandang bawah sikit, pergelangan tgn die kat belakang, o0o0o....kene gari...tenung balik muka die, kurus sgt...cengkung je pipi...mat drug kot...dlm hati, aku doa bnyk2, jgn la aku ditemukan dgn lelaki camni...biarlah bakal suami aku tu seorg lelaki yg beriman sikit, ade wawasan hidup...amin...
setengah jam gak buat bodoh dlm 'fume chamber' tuh...last last, ade la sorg polis india ni panggil aku...

yeah!akhirnya, penantian aku pon berakhir...die pon tny kat aku, awk buleh cam x muke laki tu? kalo sy bg gmbr awk buleh ingat x?.. aku pon ckp...try ah dulu...die bangun, amek album atas rak, bg kat aku...tebal dalam setengah jengkal, setiap helaian senipis kertas a4 biasa..bukak je 1st page,

na tunk nggoh....mu wi aku album gmbr passport?budus...setiap mukasurat tersusun lebih kurang 50 gmbr penjenayah....bangang....nak suruh aku cari sume nih? aishhh....ok la...buat je la... kat situ, sume muka ade...nak yg putih? hitam? ade misai? pakai serban? pakai tudung? cakap je...sume ade...yg jd persamaannye, muke diorg xde cahaya keimanan...tetiba, mata aku tertengok kat satu muka nih...

mcm pernah aku tgk muke ni...die ke? tgk yg lain, mak aih...sebijik je sume...ade ciri2 yg aku tgk mlm td..tp yg x bestnye, ade dlm 10 org muka die seiras...mane satu nih... alaaa....tgh2 aku dok perah otak sorg2, tetibe cg wan tarik tgn aku,

meh meh...polis ni saje nak wat main ke awak...

lahanat punye pulis...cam ba alip ba ye...pastu aku ingat cg nak bwk aku balik, rupenye gi melencong ke bilik lain...buat ape lagi...kacau sungguh!
kitorg pon menapak ke bilik seterusnye, bilik sarjan...
aku xpaham organisasi pulis nih, so aku x tau sarjan tuh pangkat die camane... camane ekk?
kat situ, aku x dibenorkan masuk, cg wan je yg masuk dlm bilik tuh..so aku kene duduk kat luar bilik die dekat meja kerani , skali ngan cg zawiah...lame gak duduk congok kat situ, tp dihiburkan dgn sandiwara kerani sarjan yg tgh berasmaradana ngan balaknye kat tepon...

awak...awak dah makan? kenapa awak ni? awak merajuk ngan saye eyy?? awak niii.....awak, kenapa semenjak 2 menjak ni awak dah berubah?

awak awak biawak...
wak lu..paneh telinge aku dengar... geli geleman aku...eeeeee.....seb bek hang gayut pakai enset hang...kalo hang pakai line ofis, dah lame aku report kat sarjan hang tuh....alaaaaa....bosannye....bile nak siap nih...

lps kire2 stgh jam nunggu, cg wan panggil aku masuk dalam...masuk je laa....xde pape yg die tny pon, cme die mintak aku crite balik je...pstu soalan same cam pulis lahanat td, kalo sy bg gmbr awk bole cam x?

xpe la puan, susah nak cam...sumenye muka lebih kurang je....

pastu cg wan yg proceed ckp ngan sarjan tuh...aku pon layan citer kat tv...blakang aku je, ade tv kecik...keh keh....10 minit, ok faridah...meh...

balik ke?
yeayyyy~~
balik~~~
bestnye....xsabor nk guling2 ats bed....
wee.....kete dah makin dekat ngan pagar sekolah...belok belok...
aik? apsal cg g straight? nak gi mane nih? balai polis lain pulak ke? aku dah saspen....
pastu sedar, cg parking kat depan restoran norazila kole ibai...o00o0..... cg nak blanje makan...
wee~~
peluang keemasan nih...bukannye sume org buleh dapat peluang dibelanje oleh cg wan...
wakaka....sedang elok...perut aku dah nyanyi lagu keroncong untuk aning dah...tetibe pelayan tu dtg approach kitorg...cg pon perasan yg waiter tuh ex-student die dulu...diorg pon sembang laaa....pastu soalan cepumas dr waiter tu...

cg dari mane ni? sape ni cg?

cg wan pon ringan je cerita...

ni junior awok..form 4...cg bwk die gi balai tadi...

cisss....kejam nye cg....ayt die ckp cam aku ni buat jenayah je.....grrr...biorlah...nasib baik cg nak blanje makan...aku pon order la milo ais ngan nasik goreng kampung...kasi same ngan cikgu, bior cpt masak...makan2...pedas sampai ke tulang hidung....meleleh je...ces..balik ostel, aku sakit perut...mane taknye, perut kosong, makan mende pedas...pedih pedih...

sabor je laaa.....pastu aku miskol mak aku, gne enset member, pastu mak aku call balik, aku citer abis kat die...mengilai mak aku gelak bile aku crite part makcik tiga suku tuh....ces...kejam punye mak...

pastu die nasihat...lenkali hati2....jgn cuai...bende berharga jgn letak merata2...bok bek bok bek...membebel....ye...baiklah...aku dah insaf....mak aku pon dah kasi satu enset cikai utk aku gune...alasannye, kalo ilang x la terasa sgt, sbb murah...huuuu~~~
moral of da story,

jangan cari sebab untuk pergi ke balai polis!

wakaka...time kasih kerana sudi baca crite aku nih...bejela-jela...

-THE END-